סירוב שוכרים לפנות את הדירה עשוי לנבוע ממגוון סיבות: עקב קשיים כלכליים, מהיעדר דיור חלופי או עקב סירוב לעמוד בתנאי ההסכם. ובעוד שחוזה השכירות יכול לתאר בפרוטרוט ובבירור את תנאי השכירות, אכיפת התנאים שבו עלולה להיות מורכבת יותר, כאשר השוכרים אינם משתפים פעולה.
התוצאה? תסכול, אי-נוחות, עוגמת נפש, אי יכולת של בעל הדירה להשכיר את הדירה לשוכרים אחרים, ואם השוכרים אינם משלמים גם את דמי השכירות החודשיים – אז יש להוסיף לזה גם עול כלכלי, שיכול להפוך לנטל של ממש עברו בעל הדירה במיוחד אם הוא נסמך על דמי השכירות להחזרי המשכנתא.
במקרים כאלו כאמור הפתרון הוא תביעה לפינוי מושכר- הליך משפטי שיש לו גם יתרונות וגם חסרונות. היתרון המרכזי הוא שבניגוד להליכים המשפטיים המסורתיים, שעלולים להיות ארוכים, בישראל ניתן לפתוח בהליך מזורז לפינוי מושכר. פעולה משפטית זו, המכונה תביעת פינוי מושכר, נועדה לתת מענה למקרים בהם שוכרים נשארים בנכס שלא כדין. עם זאת וחרף העובדה שתביעות פינוי מציעות פתרון מהיר בהשוואה לתהליכים משפטיים אחרים, הן אינן חפות מחסרונות חיסרון משמעותי אחד הוא העלות הכרוכה בביצוע פינוי מושכר דרך בתי המשפט. הוצאות משפט, שכר עורכי דין ואובדן פוטנציאלי של הכנסה מדמי שכירות במהלך התהליך עלולים להצטבר, כפי שנראה בהמשך.
אז מהי תביעה לפינוי מושכר? מה התנאים להגשת פינוי מושכר? איך נראה תהליך התביעה לפינוי? מה הם השלבים לפינוי? מה קורה אם מחליטים לפנות באופן עצמאי את השוכרים הסוררים? ואילו פתרונות יעילים ומשתלמים עומדים לרשות בעלי דירות בישראל המתמודדים עם דיירים שאינם משתפים פעולה?
כל התשובות, בשורות הבאות….
מהי תביעה לפינוי מושכר?
בעלי דירות שדייריהם מסרבים לפנות את הנכס ואינם עומדים בתנאי חוזה השכירות יכולים להגיש תביעה לפינוי המושכר בהליך מהיר ומזורז, המוגבל ל-60 יום.
יחד עם זאת, חשוב לשים לב שבעת הליך תביעת פינוי מושכר מזורז ניתן לתבוע אך ורק את פינוי השוכרים ולא בגין דברים אחרים, כך שבמידה שאתם בעלי דירה המעוניינים לתבוע את השוכרים על נזק כספי שגרמו לכם, תדרשו לפתוח בהליך משפטי נפרד לקבלת סעד כספי.
תיקון חוק פינוי מושכר
הגבלת ההליך פינוי המושכר ל-60 יום הוא למעשה תיקון חוק אשר אושר בשנת 2018 (תקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018). תיקון זה חוקק לאחר שהמחוקקים הבינו איזה נזק אדיר גורמים דיירים בעייתים לבעלי דירות. בטרם התיקון לחוק הליכי פינוי שוכרים בבתי המשפט יכלו להגרר חודשים ארוכים ולהוביל לנזקים כספיים גדולים יותר עבור בעלי הדירות.
תודות לתיקון לחוק, על השוכרים הנתבעים מוטלת החובה להמציא כתב הגנה בתוך 30 יום ממועד הגשת כתב התביעה. לאחר מכן, בית המשפט מחויב לקבוע דיון עד 30 יום ממועד הגשת כתב ההגנה. לרוב, התביעות הנידונות בבית המשפט הן מהירות ומסתיימות בתוך יום דיונים אחד.
בסופו של תהליך, תביעה לפינוי מושכר יכולה להתפרס על פני כ-3 חודשים ואולי קצת יותר, בעוד שלפני תיקון החוק תביעת פינוי שוכרים הייתה תביעה סטדנרטית שיכולה להתפרס ולהגרר על פני שנים רבות.
תנאים להגשת תביעה לפינוי מושכר
בעל הדירה או מי שזכאי להחזיק בה יכולים להגיש תביעת פינוי מושכר בכמה מקרים:
א. אם נסתיימה תקופת השכירות והשוכרים מסרבים לפנות את הדירה.
ב. אם בעל הדירה הודיע לשוכרים שעליהם לפנות את הדירה בתוך שלושה חודשים, כלומר נתן לשוכרים
הודעה מוקדמת של לפחות 90 יום והדיירים לא מסרבים להתפנות על אך ההודעה המוקדמת.
ג. אם השוכרים הפרו סעיפים יסודיים בחוזה.
הפרה יסודית של החוזה יכולה ללבוש פנים וצורות רבות:
- בעיות בתשלום דמי שכירות – אי תשלום דמי שכירות, פיגורים בתשלומי דמי השכירות, תשלום חלקי של דמי השכירות או קיזוז דמי שכירות על דעתם עצמם של השוכרים – כל אלו הן עילות לגיטימיות להגשת תביעת פינוי מושכר.
- גרימת נזק לנכס – גם גרימת נזק משמעותי לדירה, אי תיקון הנזקים והזנחת הדירה הן עילות סבירות לתביעת פינוי מושכר.
- הפרת סעיפי החוזה – אם בחוזה נחתם והוסכם שאין לסבלט את הדירה לדיירי משנה, שאין להכניס בעלי חיים ושאי אפשר לעשן בתוך הדירה והשוכרים הפרו אחד או כמה מההסכמות האלו, יש עילה לתביעת פינוי מושכר. גם אי תשלום ועד בית, הפעלה של מוזיקה רועשת בשעות שאסור בהן להרעיש או הפרעה אחרת לשכנים יכולים להחשב הפרת חוזה וניתן בגינם להגיש תביעת פינוי מושכר.
חשוב לציין כי גם אם יש עילות מקובלות וקבילות לפינוי המושכר, אין לפנות את השוכרים בכוח או בכוחות עצמנו. אין להחליף מנעולים או לזרוק את חפציהם של השוכרים מהדירה בשעות שהם לא נמצאים בה. במדינת ישראל, מדינת חוק, יש הליכים מסודרים וחוקים המגנים על זכויות בעלי הדירות וגם על זכויותיהם של השוכרים, על כן יש לפנות להליך משפטי מסודר לפינוי השוכרם, אחרת תיהיה לשוכרים עילה להגשת תביעה כנגד בעל הדירה.
לפני שמשכירים לדיירים בעייתים עושים 'דאבל צ'ק' לשוכרים!
אנו ב-WeCheck יודעים שזה מאתגר למצוא שוכרים אמינים וכי למרבית בעלי הדירות אין את הכלים להעריך האם השוכרים הפוטנציאלים לא יהפכו לדיירים בעייתים. לכן אנו מציעים להם להשתמש בשירות החינמי שלנו – 'דאבל צ'ק'.
שירות 'דאבל צ'ק' מאפשר לנו לערוך בדיקת רקע תעסוקתית, משפטית ופיננסית מקיפה לשוכרים פוטנציאליים ולספק לבעלי הדירות דוח המפרט את רמת הסיכון שבהשכרת דירה לשוכרים האפשריים.
ייחודיות השירות הוא שהוא אינו פולשני, הוא שקוף ונערך אך ורק בהסכם כל הצדדים – גם בעלי הדירות וגם השוכרים הפוטנציאליים. התהליך הוא מהיר, דיגיטלי וכרוך במילוי שאלון קצר, ולצד תשובות השוכרים הפוטנציאליים לשאלון, אנו ב-WeCheck עורכים בדיקות רקע נוספות. בסוף התהליך אנו מעבירים דוח מפורט המגיע לטלפון הנייד – גם של בעלי הדירה וגם של השוכרים שנבדקו.
סדר הדברים ולו"ז בתביעת פינוי מושכר
זה סדר הדברים בתביעת פינו מושכר:
- תחילה רצוי (אין חובה חוקית) לשלוח, עוד לפני הליך תביעה לפינוי מושכר, מכתב התרעה הדורש את פינוי המושכר. לאחר מכן, כדאי להמתין לתגובת הדיירים.
- אם השוכרים לא מתפנים יש להגיש כתב תביעה לפינוי מושכר.
- בית המשפט מחויב לדון בתביעת המושכר בתוך 60 יום.
- שוכרים שתבעו אותם צריכים להגיש כתב הגנה בתוך 30 יום מהגשת כתב התביעה נגדם.
- אם ניתן פסק דין לטובת בעל הדירה, אז לאחר הינתן פסק הדין, השוכרים מקבלים 15 יום לפינוי הדירה.
- במידה שהשוכרים לא מתפנים, חרף פסק הדין המחייב את פינוי המושכר, יש לפנות ללשכה להוצאה לפועל. שם יש לפתוח תיק הוצאה לפועל לפינוי השוכרים. אז השלכה להוצאה לפועל, בעזרת שוטרים, תפנה את השוכרים בתוך חודש ממועד פתיחת התיק. כלומר, יגיעו שוטרים לדירה, יפנו את החפצים של השוכרים ויפנו גם את השוכרים עצמם – בכוח, אם יהיה בכך צורך.
יתרונות וחסרונות לתביעה לפינוי מושכר
כפי שניתן להבין להליך המזורז לפינוי מושכר יש גם יתרונות וגם חסרונות:
יתרונות:
- קיצור זמן – תודות לתיקון החוק ב-2018, כיום ההליך המשפטי המזורז לפינוי מושכר התקצר משמעותית וכעת הוא מסתיים בתוך חודשים ספורים ולא נפרס על פני שנים.
- הליך מובנה – תביעה לפינוי מושכר בהליך המזורז היא יעילה מאוד ומובנית. התהליך לא מאוד מורכב והוא מתנהל באופן אפקטיבי בבתי המשפט בישראל. אין סחבות והשלבים מוגדרים היטב.
חסרונות:
- יש זמן המתנה – על אף שקיצרו את התהליך המשפטי, עדיין בעלי דירות עשויים להמתין למעלה כ-3 חודשים ויותר לפינוי המושכר. ההמתנה לכתב ההגנה ולפעולות של ההוצאה לפועל למשל עלולות להוביל לאובדן של שכר דירה ולעכב עמידה בהתחייבויות כספיות בעל הדירה כמו החזרי תשלומי משכנתא.
- כרוך בהשקעת זמן ואנרגיה – תהליך משפטי גם אם הוא מזורז הוא עדיין תהליך משפטי. ככזה הוא עלול לגרום לאובדן שעות עבודה, הוא כרוך בהשקעת זמן ואנרגיות והוא עלול להוביל לעוגמת נפש בשל הסכסוך.
- הליך יקר – תביעה לפינוי מושכר היא לא עניין זול – יש לשלם לעורכי דין המתמחי בפינוי מושכר, לשלם אגרות לבית המשפט וללשכה להוצאה לפועל ועוד. כלומר הליך פינוי המושכר הוא הליך יקר.
- אפשרות לתבוע אך ורק את פינוי המושכר – כפי שכבר ציינו, בהליך תביעה לפינוי מושכר מזורז ניתן לתבוע אך ורק פינוי המשטכר אם רוצים פיצוי כספי יש לפתוח בהליך משפטי נפרד שאורכו כהליכים משפטים אחרים במדינת ישראל, תהליכים שיכולים לקחת שנים.
כדי שלא תפסידו כסף, זמן יקר ואנרגיות
התחברו לשירות 'הכל מראש' מבית WeCheck
עם שירות 'הכל מראש' – הכול הרבה יותר פשוט, כי אנו בWeCheck:
- גם מבצעים עבורכם בדיקת רקע מקיפה ויסודית לשוכרים פוטנציאליים.
- גם מעבירים לכם, בעלי הדירה, את מלוא שכר הדירה השנתי מראש, כך שאם השוכרים
מאחרים או מסרבים לשלם את דמי השכירות – זה לא משנה, אתם כבר קיבלתם את דמי
השכירות. - גם מעמידים לשירותכם מומחים משפטיים הדואגים להליכים המשפטיים לפינוי שוכרים
סוררים. - לאחר הליך פינוי המושכר אנו ב-WeCheck גם מסייעים לבעלי הדירה לאתר שוכרים
חלופיים.
הבטיחו לעצמכם שנה של שקט, הקליקו: